luni, aprilie 8

Seniorii japonezi ne invata

O lista a sfaturilor transmise de seniorii japonezi, la final de cariera, celor mai tineri, care le vor lua locul …


 

sa fii ceea ce esti Una dintre cele mai mari provocari in viata este sa sa fii tu insuti, intr-o lume care incearca sa te faca precum toti ceilalti. Cineva va fi intotdeauna mai frumos ca tine, mai destept sau mai tanar, insa nimeni nu poate fi ca tine. Nu te schimba, pentru ca oamenii sa te placa. Fii tu insuti si oamenii potriviti te vor iubi pe tine, cel adevarat.

trecutul.. Nu vei putea incepe urmatorul capitol din viata ta, daca vei continua sa il citesti pe ultimul.

frica sa nu gresesti Facand ceva si obtinand un rezultat gresit este mai productiv decat sa nu faci nimic. Orice reusita are o urma de esec in spatele ei si orice esec te conduce spre succes. Vei ajunge sa regreti mai mult lucrurile pe care nu le-ai facut, decat pe cele pe care le-ai facut.


probleme… Infrunta-le cu capul sus. Nu, nu va fi usor. Nu este nicio persoana in lume care poate depasi, fara sa greseasca, toate complicatiile cu care viata ne pune fata in fata. Nu suntem facuti sa rezolvam pe loc, toate probleme aparute. Nu asa am fost creati. De fapt, am fost creati sa ne suparam, sa ne intristam, sa fim raniti, sa ne impiedicam si sa cadem. Pentru ca tocmai acesta este intregul scop al vietii – sa ne infruntam problemele, sa invatam din ele, sa ne adaptam si sa le rezolvam in timp. Acesta este, in cele din urma, modul in care devenim persoanele care suntem.

a minti…. Poti minti pe oricine din lumea intreaga, insa nu te poti pacali pe tine insuti. Vietile ni se imbunatatesc, numai atunci cand acceptam provocarile care ne apar in cale. Iar cea mai dificila dintre provocari este aceea de a fi sinceri cu noi insine.

nevoile proprii Cel mai dureros lucru este sa te pierzi, pe tine insuti ca persoana, atunci cand iubesti pe cineva prea mult. Si sa uiti ca si tu esti special. Da, ajuta-i pe ceilalti, dar ajuta-te si pe tine. Daca exista vreodata vreun moment perfect pentru a-ti urma visul sau pentru a face ceva care conteaza pentru tine, acel moment e cel de acum.

esti pregatit… Nimeni nu se simte niciodata 100% pregatit, atunci cand apare o noua sansa. Asta, pentru ca cele mai multe oportunitati din viata ne forteaza sa trecem dincolo de zona noastra de confort. In orice situatie, ne vom simti intai insufiecient pregatiti. Dar asta tine de procesul de invatare, nu-i asa?

relatii din motive gresite Relatiile trebuie alese intelept. Este mai bine sa fii singur, decat intr-o companie neplacuta. Nu trebuie sa te grabesti. Daca trebuie sa se intample, se va intampla – la timpul potrivit, cu persoane potrivita si din motivele corecte. Indragosteste-te pentru ca asa simti, nu pentru ca te simti singur.

noi relatii  Vei invata ca, in viata, oamenii pe care-i intalnesti, ii intalnesti cu un scop. Unii te vor testa, unii se vor folosi de tine, unii te vor invata cate ceva. Dar, cel mai important este ca, vor fi si cativa care vor scoate la iveala, tot ce-i mai bun din tine.

a concura cu toti ceilalti din jurul tau… Nu te mai gandi la ce fac ceilalti mai bine decat tine. Concentreaza-te sa iti bati zilnic, propriile recorduri. Succesul este, pana la urma, o lupta doar intre tine si propria-ti persoana.

invidios pe ceilalti… Invidia inseamna sa numeri toate harurile cu care au fost daruiti altii, in loc sa te uiti la tine si la ce ai primit tu. Intreaba-te urmatorul lucru: “Ce am eu si toata lumea isi doreste?”.

mustra pentru greselile vechi… Putem iubi persoanele nepotrivite si putem plange pentru ceea ce am gresit, insa, indiferent ce intorsatura ia viata, un lucru este sigur: greselile ne ajuta sa gasim acele persoane si acele lucruri care sunt potrivite pentru noi. Toti gresim, toti ne zbatem si chiar toti regretam anumite lucruri din trecutul nostru. Orice lucru care ti se intampla, bun sau rau, te pregateste pentru un moment care urmeaza sa vina.

sa iti cumperi fericirea… Multe dintre lucrurile pe care ni le dorim sunt scumpe. Dar adevarul este ca lucrurile care ne aduc cu adevarat fericirea sunt gratuite – dragostea, rasul, prietenia… Completati voi lista mai departe.

asteptarea fericirii de la ceilalti… Daca nu esti multumit cu tine, asa cum esti, nu vei fi fericit nici in relatia cu alte persoane. Trebuie sa-ti creezi stabilitate si fericire in propria viata, inainte de a o impartasi cu altcineva.

a trai in gol, gandindu-te si razgandindu-te… Nu mai analiza asa de mult la fiecare situatie, caci vei crea probleme care nici macar nu existau. Evalueaza situatia si actioneaza. Nu poti schimba lucrurile cu care refuzi sa te confrunti. Progresul implica riscuri. Punct! Ca sa marchezi un gol, trebuie ca, intai, sa dai drumul la minge.

a-ti plange de mila… Surprizele neplacute cu care viata te pune fata in fata nu fac decat sa-ti netezeasca calea in directia care era menita pentru tine. Poate nu intelegi si nu vezi asta, in momentul in care lucrurile rele se petrec si poate ca iti va fi greu. Dar reflecta si la celelalte lucruri negative care ti s-au intamplat in trecut. Vei observa destul de des ca fiecare dintre ele te-a condus intr-un loc mai bun, catre o persoana mai buna, la o stare de spirit minunata sau o situatie fericita. Asa ca, zambeste! Lasa-i pe toti sa vada ca astazi esti mult mai puternic decat erai ieri. Si astfel, chiar vei fi.

a tine suparare… Nu-ti trai viata cu ura in suflet. Vei ajunge sa te ranesti mai mult pe tine, decat pe oamenii pe care ii urasti. Iertarea nu inseamna “Ceea ce mi-ai facut este in regula”, ci iertarea inseamna ” Nu o sa te las sa-mi strici fericirea, pentru totdeauna”. Iertarea este raspunsul… Renunta la ranchiuna, gaseste-ti pacea si elibereaza-te. Si, nu uita, iertarea nu e numai pentru alte persoane, ea este si pentru tine. Atunci cand e nevoie, iarta-te si pe tine, mergi mai departe si incearca sa te descurci mai bine, data viitoare.

nivelul … Refuza sa-ti cobori standardele, doar pentru a-i multumi pe cei care refuza sa si le ridice pe ale lor.

explicatii si scuze la nesfarsit, pentru greseli… Prietenii tai nu au nevoie de asta, iar dusmanii tai oricum nu vor crede. Doar fa ceea ce simti ca este corect.

frumusetea bucuriilor marunte… Bucura-te de lucrurile marunte, pentru ca intr-o zi te vei uita inapoi si vei descoperi ca ele erau, de fapt, lucrurile importante. Cele mai bune perioade din viata ta vor fi acele momente mici, aparent neimportante, pe care le-ai petrecut razand cu cei care conteaza pentru tine.

sa faci lucrurile perfect… Societatea nu premiaza perfectionistii, ci ii recompenseaza pe cei care duc lucrurile la bun sfarsit.

calea usoara… Viata nu e usoara, mai ales atunci cand planuiesti sa obtii ceva care sa merite. Nu alege calea usoara, care sa te duca acolo. Realizeaza ceva extraordinar.

lucrurile sunt minunate, atunci cand nu sunt… Este in regula sa te impiedici din cand in cand . Nu trebuie sa te prefaci sau sa demonstrezi mereu ca esti puternic. Nu ar trebui sa fii preocupat nici de ceea ce cred ceilalti – plangi, daca simti nevoia – este sanatos sa iti versi lacrimile. Cu cat mai curand vei face asta, cu atat mai repede vei fi pregatit sa zambesti din nou.

a-i invinui pe altii pentru necazurile tale… Iti vei realiza visele, in masura in care iti vei asuma responsabilitatea pentru viata ta. Cand ii invinuiesti pe altii pentru lucrurile prin care treci, le predai lor controlul asupra acelor parti din viata ta.

griji… Grijile nu vor face ca ziua de maine sa fie mai putin grea, dar sigur vor face ca ziua de astazi sa fie mai putin vesela. Pentru a afla daca merita sa te ingrijorezi pentru o situatie intreba-te urmatorul lucru: “Va mai conta situatia asta peste un an? Peste trei? Peste cinci?” Daca raspunsul este nu, e clar ca iti faci griji inutil.

concentrare pe ce NU vrei sa se intample… Concentreaza-te pe ce iti doresti sa se petreaca. Gandirea pozitiva este ingredientul de baza al oricarei povesti de succes. Daca te trezesti in fiecare dimineata gandindu-te ca ceva minunat ti se va intampla in ziua respectiva si esti putin atent, vei observa destul de des ca ai avut dreptate.

a fi nerecunoscator.... Oricat de buna sau grea a fost pana in acel moment, trezeste-te dimineata si fii multumit ca traiesti. Cineva, undeva se lupta cu disperare sa traiasca. In loc sa te gandesti la ceea ce iti lipseste, gandeste-te la ceea ce ai tu si le lipseste altora.



Un articol despre scriere :)

 http://www.bookblog.ro/recomandari/vrei-sa-fii-scriitor-de-jurnal/

Vrei să fii scriitor de jurnal!

„Dacă nu ai absolut nimic de creat, probabil te creezi pe tine însuți.” Carl Jung
resized_379677_430190187053220_257141195_nNu are sens să discutăm toate beneficiile pe care le poți obține în urma întocmirii unui jurnal, dar e, cu siguranță, cel mai nimerit port de unde să îți începi voiajul dacă nici ție nu îți dau pace aspirațiile de scriitor. E cea mai primitoare căsuță pentru cuvintele tale și poate singura în care te poți dezbrăca fără pudoare sau teamă de toate emoțiile care te macină în fiecare clipă. Iar cu un pic de ajutor, poți transforma această experiență personală într-un mesaj care să zburde liber spre întreaga lume.
Jurnalul nu este doar un loc de consemnare a evenimentelor, de descărcare a unor stări pasagere, ci o cale de a desluși ce se petrece în realitățile înconjurătoare, de a-ți meșteri un drum pe măsura nevoilor tale și de a intra în legătură cu cele mai ascunse și neîmblânzite teritorii din tine . Scrisul nu e un lux, nu te lăsa descurajat de anturaj! Scrisul este o unealtă de dezvoltare aflată la dispoziția oricui, un mijloc eficient de a stimula o mulțime de abilități precum cea de a observa, reflecta, sintetiza, analiza ori simboliza.
liiceanu
Dacă te-a gâdilat sfios ideea că a scrie ar putea să fie vocația ta (sau măcar pasiunea), câteva aspecte esențiale pe care să le urmărești ar fi următoarele :
•Scrie! Despre orice și oricând, într-un loc la care să nu aibă nimeni acces pentru a nu fi nevoit să te cenzurezi prin consmetizarea fiecărui cuvânt.
•Citește! Citește! Citește! Nu poți deveni scriitor, dacă nu ești mai întâi cititor.
•Exersează! Limbajul e un dans, dacă nu te joci zi de zi cu formele lui de expresie, începi să-ți pierzi îndemânarea, să uiți pașii. Scrie orice, un vers, o notiță, o descriere, o analiză, o scrisoare.
•Trăiește! N-ai cum să scrii dacă tu îți suprimi sinele, fugi din fața emoțiilor. Deschide-te în fața fiecărei frânturi de viață care te înconjoară, simte fiecare moleculă a realității pe care o respiri!
•Nu scrie la rece! Ci în mijlocul evenimentelor, așa cum făceau Henry Miller și Anais Nin, iar asta va face cititorul să trăiască fiecare rând la fel de intens ca și tine.
resized_scriitorul_de_jurnal_nina_munteanuDacă te tentează și pe tine ideea de a deveni scriitor de jurnal, poate ai nevoie de puțină îndrumare. Nu toți scriitorii contemporani sunt dispuși să împartă cu noi secretele condeiului lor, iar cursurile de creative writing pot fi destul de costisitoare. Dar nu-i bai, pe un raftuleț al editurii Paralela 45, am descoperit zăcând ceva folositor – un „manual” al Ninei Munteanu, din care am extras pentru voi câteva sfaturi.
http://www.edituraparalela45.ro/titlu_detaliu.php?idtitlu=1487
resized_nina muntean„Scrisul înseamnă forță.
Scrisul înseamnă mișcare.
Scrisul înseamnă poveste.
Din momentul în care începi să mâzgălești cuvinte pe hârtie, să schițezi, să miști pensula înmuiată în culoare pe pânză sau să atingi tastatura computerului, spui o poveste.
Scrierea jurnalului înseamnă depănarea propriei povești.”
•Alege mijlocul ( pe hârtie sau digital) și nu uita de efectele benefice ale scrisului de mână (îmbunătățește memoria, concentrarea). Până și Hemingway zicea că simte cum degetele sunt importante pentru gândirea lui.
•Alege tipul (general/personal sau tematic/public).
•Recitește.
•Colecționează idei în jurnal pentru proiectele viitoare.
•Notează-ți visele, aceasta pot fi o adevărată sursă de inspirație.
•Acordă atenție aspectului. Un conținut de calitate nu e întotdeauna suficient, o formă/ un stil atrăgător pot amplifica impactul scriiturii .
•Cu ce scop scrii? Pentru cine? În funcție de răspuns, alege tonul potrivit pentru ceea ce vrei să transmiți.
•Găsește un loc și un timp sacru pentru scris.
•Fii onest! Scrie exact ceea ce crezi și simți cu adevărat, nu ce crezi că ar trebui să gândești.
•Folosește propoziții declanșatoare, în cazul în care nu știi cum să începi ( sunt nemulțumită pentru că, mă întreb dacă, aș vrea să)
•Explorează scenarii fanteziste (dacă aș putea da timpul înapoi acum aș, dacă aș fi o carte)
•Pierde-ți controlul.
•Nu șterge.
•Scapă de frica și rușinea că nu ești adecvat.
•Utilizează și alte mijloace artistice.
•Nu aștepta muza, provoacă-o!
•Cine și ce te inspiră? Înconjoară-te cu aceste persoane, lucruri, activități.
•Nu-ți face griji pentru zilele în care nu scrii nimic. Petele albe din jurnal spun o poveste la fel de importantă ca și însemnările zilnice.
•Alege citate care te inspiră apoi reflectă în scris asupra lor .
•Folosește jurnalul ca să treci peste perioadele dificile, nu lăsa lucrurile nespuse să devină toxine. Știi că de fapt afecțiunile mintale nu sunt provocate de trauma în sine, ci de faptul că nu poți vorbi despre asta?
•Nu folosi scrisul ca mijloc de lamentație.