vineri, septembrie 25

Bucurii şi împliniri (transformări)

Sunt la un pas de a-mi schimba numele. Nu credeam să trăiesc acest moment vreodată!
Soţul meu chiar mi-a spus că sunt scriitoare şi că e bine să îmi păstrez numele. Dar nu! La poveşti pot folosi pseudonim, aşa că, îmi voi lua numele soţului. 
Nu credeam nici în cele mai frumoase vise că voi avea doi copii până la 40 de ani. Şi iată că mai am câteva luni şi voi ţine în braţe doi micuţi adorabili!
Nu credeam că o sarcină te poate transforma într-o femeie atât de privită şi răsfăţată.
Sunt fericită pentru că încă mai desfăşor ateliere, încă mai sunt invitată în emisiuni la radio. Învăţ în fiecare zi să mă bucur de mişcările din pântec, de faptul că am şansa de a iubi proprii mei copii. Învăţ.... deşi a fi părinte se învaţă pe parcurs. 
Nu avem banii necesari pentru a ne răsfăţa copiii, pentru a avea condiţii luxoase, dar ştiu că va fi bine şi Dumnezeu nu ne lasă la greu!

sâmbătă, septembrie 19

ATELIERE PENTRU MICUŢI ISTEŢI ŞI CREATIVI

Ce povesti creeaza copilul tau? Cum sunt personajele imaginate dupa chipul si asemanarea lui? Care sunt monstri pe care ii doboara in luptele de Super Erou? 

Povestile copiilor spun aproape totul despre nevoile lor de afectiune, conectare si recunoastere. Ii ajuta sa se simta bine in pielea lor, sa isi comunice starile si sa fie empatici. 

Inscrie-ti copilul la atelierele de comunicare smARTkid, modulul pentru categoria de varsta 4-6 ani! Il vom incuraja sa fie curios, curajos, sa experimenteze, sa se exprime, sa fie flexibil si lipsit de prejudecati! In viata reala si in viata imaginara!

Modulul de comunicare destinat copiilor cu varste intre 4 si 6 ani dureaza 4 saptamani, cate o sedinta de 2 ore, in fiecare sambata incepand de la ora 10.30.
Locul de desfasurare: Libraria Open Art (Str. Pitar Mos nr. 12, Bucuresti), la 10 minute de metrou “Piata Romana”.

Inscrierile se fac pe e-mail la adresa: livia@7arte.org. Veti primi pe e-mail confirmarea inscrierii si detalii organizatorice (despre locul de desfasurare, modalitati de plata, obiectivele SMART de invatare ale primului atelier din modul).

Taxa de participare este 60 Ron/ copil pentru fiecare atelier din modul. In cazul achizitionarii integrale a modulului de comunicare, costul este 50 Ron x 4 ateliere.

Toate materialele folosite in cadrul atelierelor sunt incluse in pret. Copiii vor lua acasa toate creatiile de tip handcraft si desenele realizate pe durata atelierului.

Antrenorii de creativitate ai acestui modul: Claudia Groza si Livia Lucan-Arjoca, despre care puteti citi mai multe detalii aici: http://7arte.org/echipa/

Copiii care vor frecventa modulul de comunicare smARTkid pentru categoria de varsta 4-6 ani:

• Vor socializa, interactiona si vor lua parte la exercitii care le vor stimula abilitatile de comunicare
• Vor invata cuvinte noi si vor folosi corect cuvintele pe care le aveau deja in vocabular
• Isi vor cunoaste, explora si exprima emotiile
• Vor crea personaje utilizand desenul
• Vor crea personaje pe care le vor descrie si le vor implica intr-o actiune, utilizand desenul
• Vor crea povesti pornind de la imagini prestabilite
• Vor sti sa diferentieze un personaj negativ de un personaj pozitiv
• Vor sti sa diferentieze un personaj secundar de un personaj principal
• Isi vor face autoportretul si vor realiza o descriere
• Vor asculata povestiri scurte si isi vor spune parerea despre respectivele texte invatand sa isi exprime punctele de vedere in public
• Vor crea o poveste comuna, sub forma unei benzi desenate, pe modelul stafeta

Beneficii ale atelierelor:

Copiii se vor distra utilizand cuvintele in joaca, isi vor dezvolta abilitatile de comunicare si relationare, se vor imprieteni cu textele literare, isi vor exersa imaginatia si capacitatea de a fi expresivi folosind cuvintele, atitudinea, vocea. Se vor simti confortabil in preajma cartilor.

In cazul copiilor cu intarzieri de limbaj, atelierele pot reprezenta punctul din care incep experientele pozitive si stimulante cu vorbele.

Despre toate atelierele smARTkid disponibile in acest moment gasiti informatii pe website-ul www.7arte.org, sectiunea ateliere: http://7arte.org/ateliere-2/

Daca sunteti interesati de ateliere smARTkid cu alte teme, sau de ateliere smARTkid destinate altor grupe de varsta, contactati-ne: livia@7arte.org

Va asteptam cu veselie la atelierele educative, creative si recreative smARTkid!

luni, septembrie 14

Lecţii

În fiecare zi descopăr ceva nou. 
Învăţ să iert,să mă iert.
Învăţ că e timpul să las totul şi să mă ocup de mine, de sufletul meu, de noua mea viaţă ce îşi deschide porţile în faţa mea.
Învăţ că am nevoie să mă redescopăr,să învăţ să fiu ceea ce devin cu fiecare zi.
Învăţ că nu sunt perfectă şi cer iertare pentru tot şi toate cele greşite (minciuni, vorbe grele, invidie).
Învăţ că a sosit vremea să o iau pe alt drum... să învăţ noi lecţii...pentru viaţa NOUĂ ce mă aşteaptă, ce mi se aşterne pe covorul iubirii, al încercărilor, al schimbării, al reuşitei, al binecuvântării.

vineri, septembrie 11

SmARTkids

Primele produse din cadrul proiectului smARTkid al Asociatiei 7 ARTE sunt 4 cursuri de comunicare: scriere creativa, storytelling, lectura, jurnalism/blogging. Adaptate pe grupe de varsta, workshop-urile smARTkid se desfasoara cu maximum 10 copii, unul sau doi antrenori de creativitate si dureaza doua ore. Fiecare modul tematic dureaza 4 saptamani si este descris in detaliu pe website-ul www.7arte.org

Proiectul smARTkid al Asociatiei 7 ARTE isi propune sa ofere copiilor si adolescentilor libertatea de a experimenta si de a “gresi”, de a se expune si de a-si converti slabiciunile in puncte forte, de a inova si a descoperi pasiunea pentru cunoastere utilizand metodele invatarii experientiale.

Invatarea experientiala este procesul prin care cunoasterea se produce datorita implicarii directe, spre deosebire de educatia formala care promoveaza predarea de cunostinte si memorarea informatiei transmise.

Workshop-urile smARTkid au la baza un concept original marca 7 ARTE care prespune dezvoltarea globala a copiilor prin interdisciplinaritate, explorare, experiment si libertatea de a inova.
Tinta atelierelor smARTkid de la 7 ARTE este sa creeze si sa antreneze la copii abilitatea de a gestiona situatii pentru care invatamantul formal nu ii pregateste. Este vorba, in primul rand, despre capacitatea de reactie si de decizie adecvate atunci cand se vor confrunta cu aleatoriul, incertitudinea, dezordinea, erorile, munca in echipe dificile.

Provocarea smARTkid este sa cream copiilor premizele unui mentalitati care sa-i faca pe copiii viitorului sa fie constienti de existenta unor oportunitati multiple. Dorim sa cream la copiii fundamental necesar pentru ca ei sa se poata adapta, reinventa si sa poata castiga inclusiv din evenimente aleatorii, impredictibile.

Pentru a dezvolta aceste abilitati exersam plasticitatea gandirii la care contribuie referintele culturale diverse, expunerea la informatii si experiente directe variate.



UNDE si CAND

Se poate opta pentru frecventarea tematica a atelierelor, pentru ca workshopurile smARTkid de la 7 ARTE isi ating obiectivele independent. Dar, atelierele sunt gandite ca un kit de dezvoltare a abilitatilor de comunicare, a creativitatii, independentei si leadership-ului copiilor, de aceea, varianta ideala este sa explorati toate atelierele de comunicare oferite de smARTkid.

Ceea ce diferentiaza atelierele de comunicare smARTkid de alte ateliere este calitatea conceptului, a metodelor si materialelor folosite si echipa de implementare formata din scriitori contemporani si jurnalisti culturali.

La smARTkid, echipa isi asuma obiective de invatare, iar copiii au parte de o experienta de invatare cu aplicabilitate imediata in viata de zi cu zi. La atelierele smARTkid de la 7 ARTE se pun bazele mentalitatilor inovatoare de care au nevoie trendsetterii de maine.

Pentru mai multe detalii despre ateliere si echipa de implementare accesati www.7arte.org. Inscrierile pentru ateliere se pot face, in avans, la adresa de mail livia@7arte.org, specificand varsta copiilor, iar calendarul atelierelor va fi comunicat dupa ce se formeaza primele grupe de cursanti.

miercuri, septembrie 9

Viata lui Keanu Reeves

Tatal lui si-a abandonat familia cand Keanu avea 3 ani, si nu s-au regasit. Mama lui era o dansatoare cum vedeti prin filme, prin baruri nu tocmai sofisticate.
A avut 5-6 tati vitregi, si mereu a trebuit sa se mute datorita acestui fapt. A fost in mai multe licee. Este dislexic. A avut un interes deosebit in hockey, dar visul lui de a ajunge la olimpiade a fost zdrobit de o accidentare. S-a lasat de liceu pentru a deveni actor.
Fiica lui a murit la nastere. Prietena lui a murit intr-un accident de masina. Cel mai bun prieten al lui a murit din cauza drogurilor. Nu a fost casatorit niciodata, si evita relatiile. Refuza roluri mari daca i se pare ca personajul este prea violent. A renuntat la 90% din salariu pentru filmul The Replacements pentru a putea juca alaturi de Gene Hackman.
In trecut, a renuntat la 2 milioane de dolari pentru a putea juca alaturi de Al Pacino in The Devil’s Advocate. Isi doneaza majoritatea castigurilor financiare caritatii, si oamenilor din spatele scenei. Cea mai apropiata persoana in prezent este sora lui, care are leucemie. Banii ramasi sunt dedicati facturilor medicale pentru tratamentul sorei lui. A spus despre el: “Imi pare rau ca existenta mea nu este prea nobila sau sublima”.
”Nu pot deveni o parte a lumii în care soții își îmbracă soțiile ca pe niște femei ușuratice, punând în vizor lucrurile care ar trebui să fie prețuite. O lume în care nu există conceptul de onoare și demnitate și te poți încrede în oameni doar numai atunci când spun” Promit!”. O lume în care femeile nu își doresc copii, iar bărbații nu își doresc o familie. În care fraierii se consideră de succes stând la volanul unui automobil care aparține tătălui său și oricine are un pic de influență încearcă să îți demonstreze că ești un nimeni. În care oamenii pretind cu ipocrizie credința în Dumnezeu, stând cu sticla de alcool în mână, fără a fi cât de puțin devotați religiei lor. În lumea în care conceptul geloziei este rușinos, iar modestia este un dezavantaj. În care oamenii au uitat despre iubire, căutând doar cea mai bună opțiune. O lume în care oamenii aruncă toți banii pentru a-și repara mașina la prima zgârietură, fără a economisi nici bani, nici timp, iar singuri arată atât de patetic, încât doar mașina lor scumpă mai poate să ascundă această realitate. În care tinerii cheltuie pe băutură banii părinților, în cluburi de noapte, strâmbându-se sub efectul unor sunete primitive, iar fetele se îndrăgostesc de acești fraieri. În care femeile și bărbații demult nu se mai deosebesc și toate astea la un loc se numește ”libertatea de alegere”, dar cei care aleg o cale diferită automat sunt niște înapoiați și despoți. Aleg calea mea și păcat că nu am găsit aceeași înțelegere în oamenii la care cel mai mult am sperat … “
Este cunoscut mai ales pentru Matrix. Succesul fenomenal al trilogiei l-a propulsat în categoria celor mai bine plătiți actori de la Hollywood. Dar nu și al celor mai fericiți. De altfel, mass media de peste ocean folosește de multe ori cuvântul ”trist” atunci când se referă la el. Și am văzut mai sus și de ce. Cu toate astea, nu pierde nicio ocazie de a dărui celor din jur.
A făcut cadou echipei care a lucrat la Matrix o sumă colosală (75 de milioane de dolari) pentru că, după cum spune el glumind, ”l-au făcut să arate bine”. Asta după ce oferise fiecărui cascador cu care a colaborat în timpul filmărilor din Australia câte o motocicletă Harley Davidson, de 9000 de dolari. Când lucra la The Lake House, a auzit din întâmplare o discuție între două garderobiere. Una se plângea că-și va pierde casa dacă nu plătește douăzeci de mii de dolari. În aceeași zi, Keanu i-a transferat femeii în cont suma respectivă. Și a donat foarte mulți bani spitalelor care tratează leucemia. Este printre putinele supervedete care trăiește într-un apartament relativ modest, și nu într-un conac.
În 2010, câteva fotografii au făcut înconjurul lumii. De ziua lui, Keanu a intrat într-o cofetărie și și-a luat o brioșă cu o singură lumânare pe ea. Pe care a mâncat-o chiar în fața localului, oferind câte o cafea trecătorilor care se opreau să-i vorbească. Mulți au crezut atunci că ceva nu este în regulă cu el. Alți au înțeles, însă, că e felul lui de a-și serba aniversarea alături de oameni obișnuiți.
Exista 50.000 de oameni ai strazii in zona in care se afla Los Angeles, facand acest lucru o reala problema. Majoritatea lumii trece pe langa ei, sau le ofera maruntis, adesea tratandu-i ca un fel de neoameni. Dar Keanu Reeves nu este ‘majoritatea lumii’.

In Septembrie 1997, Keanu, care acum valoreaza milioane de dolari, a decis sa-si petreaca o dimineata alaturi de un astfel de om al strazii, vorbind, povestind, si tratandu-l ca pe un egal. Lasand la o parte faptul ca nu a fost dezgustat de conditiile mai putin decat ideale in care traia omul, faptul ca cineva sta de vorba cu acesti oameni napastuiti nu este ceva ce se intampla foarte des, cu atat mai putin in afara unui program dedicat acestui scop.
Majoritatea oamenilor celebri calatoresc pentru a face asta, sau asteapta pana cand o caritate pe care o sponsorizeaza organizeaza un eveniment in acest sens.
Keanu pur si simplu traieste conform princiipilor sale, si nu are nevoie de petreceri sau recunoastere pentru a fi darnic, bun, si in general un om de treaba.
Aceste fotografii reprezinta felul cum oricare dintre noi ar trebui sa se poarte cu oamenii, chiar daca dam peste sute de milioane de dolari.
Acest om care a trecut prin mai multe tragedii decat majoritatea apucam toata viata a reusit sa-si pastreze cea mai importanta calitate: UMANITATEA.

luni, septembrie 7

Va asteptam cu bucurie si lucruri minunate!

http://www.agentiadecarte.ro/2015/09/andra-rotaru-claudia-groza-alexandra-mihalcea-si-livia-lucan-arjoca-ii-invata-pe-copii-sa-comunice-eficient/

Andra Rotaru, Claudia Groza, Alexandra Mihalcea şi Livia Lucan-Arjoca îi învaţă pe copii să comunice eficient

Sep 7th, 2015 | By admin | Category: Postcard
Scriitorii contemporani Andra Rotaru, Claudia Groza, Alexandra Mihalcea şi Livia Lucan-Arjoca vor susţine ateliere de comunicare pentru copii şi adolescenţi în cadrul proiectului smARTkid al Asociaţiei 7 ARTE.  Primele produse din cadrul proiectului smARTkid al Asociaţiei 7 ARTE sunt 4 cursuri de comunicare: scriere creativă, storytelling, lectură, jurnalism/blogging.
Adaptate pe grupe de vârstă, workshop-urile smARTkid se desfășoară cu maximum 10 copii, unul sau doi antrenori de creativitate şi durează două ore. Fiecare modul tematic durează 4 săptămâni şi este descris în detaliu pe website-ul www.7arte.org
Proiectul smARTkid al Asociaţiei 7 ARTE îşi propune să ofere copiilor şi adolescenţilor libertatea de a experimenta şi de a “greşi”, de a se expune şi de a-şi converti slăbiciunile în puncte forte, de a inova şi a descoperi pasiunea pentru cunoaştere utilizând metodele învăţării experienţiale.
Învăţarea experienţială este procesul prin care cunoaşterea se produce datorită implicării directe, spre deosebire de educaţia formală care promovează predarea de cunoştinţe şi memorarea informaţiei transmise.
Workshop-urile smARTkid au la bază un concept original marca 7 ARTE care prespune dezvoltarea globală a copiilor prin interdisciplinaritate, explorare, experiment şi libertatea de a inova. Ţinta atelierelor smARTkid de la 7 ARTE este să creeze şi să antreneze la copii abilitatea de a gestiona situaţii pentru care învăţământul formal nu îi pregăteşte. Este vorba, în primul rand, despre capacitatea de reacție şi de decizie adecvate atunci când se vor confrunta cu aleatoriul, incertitudinea, dezordinea, erorile, munca în echipe dificile.
Provocarea smARTkid este să creăm copiilor premizele unui mentalităţi care să-i facă pe copiii viitorului să fie conştienţi de existenţa unor oportunităţi multiple. Dorim să creăm la copiii fundamental necesar pentru ca ei sa se poată adapta, reinventa şi să poată câştiga inclusiv din evenimente aleatorii, impredictibile.
Pentru a dezvolta aceste abilități exersăm plasticitatea gândirii la care contribuie  referinţele culturale diverse,  expunerea la informaţii şi experiente directe variate.
UNDE şi CÂND
Se poate opta pentru frecventarea tematică a atelierelor, pentru că workshopurile smARTkid de la 7 ARTE  îşi ating obiectivele independent. Dar, atelierele sunt gândite ca un kit de dezvoltare a abilităţilor de comunicare, a creativităţii, independenţei şi leadership-ului copiilor, de aceea, varianta ideală este să exploraţi toate atelierele de comunicare oferite de smARTkid.
Ceea ce diferenţiază atelierele de comunicare smARTkid de alte ateliere este calitatea conceptului, a metodelor şi materialelor folosite şi echipa de implementare formată din scriitori contemporani şi jurnalişti culturali.
La smARTkid, echipa îşi asumă obiective de învăţare, iar copiii au parte de o experienţă de învăţare cu aplicabilitate imediată în viaţa de zi cu zi. La atelierele smARTkid de la 7 ARTE  se pun bazele mentalităților inovatoare de care au nevoie trendsetterii de mâine.
Pentru mai multe detalii despre ateliere si echipa de implementare accesaţiwww.7arte.org . Înscrierile pentru ateliere se pot face, în avans, la adresa de maillivia@7arte.org , iar calendarul atelierelor va fi comunicat după ce se formează primele grupe de cursanți.
Asociaţia 7 ARTE este organizaţie non-profit infiinţată în august 2015 care promovează educaţia şi cultura. SmArtkid este un proiect de educaţie experienţială care constă în ateliere creative, educative şi recreative pentru copii şi tineri.

duminică, septembrie 6

Viaţa

Fiecare sărut mă face să zbor, să prind putere, să îmi doresc şi mai mult pentru noi.
Dragostea pentru vieţile din mine mă determină să merg tot înainte. Ştiu că va fi bine, frumos, nemaipomenit!
Răsfăţul primit îmi oferă energie. 
Iubesc, dăruiesc şi sper!

Bucurii

Schimbările  din viaţa mea îmi dau energie, putere şi îmi asigură zâmbetul.
Bucuria de a-mi revedea prieteni dragi este uriaşă!
Fiecare gând, fiecare dar, fiecare semn mă încurajează să fiu EU!
Mai nou, citesc poveşti. Adooor să fac asta! 
Îmi doresc să scriu foarte, foarte mult până în decembrie, să adun manuscrise pentru sertar.
Alte dorinţe ale mele sunt să mă odihnesc şi să fiu foarte organizată.
Poveşti, jocuri, ateliere pentru copii, daruri şi minuni!